ARAZKHABAR.IR

کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی از راهکارهای بسیار مهم احیای دریاچه ارومیه


کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی از راهکارهای بسیار مهم احیای دریاچه ارومیه معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی را از راهکارهای بسیار مهم احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: پیاده سازی مدل الگوی کشت در حوزه آبریز دریاچه ارومیه با توجه به تناسب اراضی کشاورزی علاوه بر کمک به احیای دریاچه ، گامی مهم در جهت افزایش بهره وری و ارتقای معیشت کشاورزان است.

به گزارش آرازخبر، عباس کشاورز در نشست‌ فنی و تخصصی بررسی عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی برای احیای دریاچه ارومیه که در محل پژو هشکده مطالعات احیای دریاچه ارومیه برگزار شد ، اظهار داشت: اگر دست‌اندازی بر طبیعت از حد تحمل آن خارج شود بسیار پر هزینه خواهد بود.

وی با بیان اینکه یکی از راهکارهای بسیار مهم برای احیای دریاچه ارومیه کاهش 40 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی است، افزود: در سال‌های 90 و 91 قصد داشتند که 10 میلیارد متر مکعب آب از دریای خزر به دریاچه ارومیه منتقل کنند، به همین دلیل نشستی با انجمن علوم آبیاری آمریکا برگزار شد.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: آمریکا در زمینه انتقال آب بین حوضه‌ای تجربه‌های بسیاری دارد و بعد از 20 سال اجرای این طرح در یکی از نشست‌ها با انجمن علوم آبیاری آمریکا به ابعاد موضوع انتقال آب بین حوضه‌ای پرداخته شد و معلوم شد که این کار بزرگترین اشتباه است.

وی با بیان اینکه پس از نشست‌ها و بررسی‌های فراوان با انتقال آب خزر به دریاچه ارومیه مخالفت کردیم البته نه به این دلیل که دنبال احیا دریاچه ارومیه نبودیم، بلکه به خاطر اینکه متوجه ابعاد موضوع شدیم، یادآور شد: انتقال آب بین حوضه‌ای به جز مصرف شرب باید ممنوع شود، البته درباره مصرف شرب هم انتقال آب اولین راه ‌حل نیست.

کشاورز با یادآوری اینکه آذربایجان غربی یکی از مناطق مستعد برای تولید سیب در کشور است و طرحی برای کاهش سطح زیر کشت در این استان نداریم، افزود: باید مصرف آب را در برخی باغات سیب با استفاده از تکنولوژی های نوین وآبیاری تحت فشار به حداقل برسانیم، تولید سیب و محصولات باغی یک پتانسیل برای این استان و کشور است و ما باید بازاررسانی داخلی و صادرات این محصول را مدیریت کنیم.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی ابراز داشت: تناسب اراضی کشاورزی با هدف پایداری تولید و صیانت از منابع آب و خاک  انجام می گیرد که در استان آذربایجان غربی در پنج سال گذشته تناسب 85 تا 90 درصد اراضی آبی برای محصولات مختلف کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون نزدیک 80 درصد مصرف آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه را برای کشت محصولاتی مانند یونجه با 31.5 درصد، سیب با 16 درصد و نیز محصولاتی مانند گندم 12 درصد، چغندرقند  8 درصد و انگور 7 درصد و مابقی سایر محصولات به خود اختصاص یافته است که در پیاده سازی الگوی کشت در حوضه ابریز ،تمرکز بر این 5 نوع محصول است.

کشاورز با تاکید بر اینکه سرانه زمین در حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای کشاورزان کم است، متذکر شد: موضوع شغل جایگزین، درآمد و معیشت بسیار سخت و دشوار بوده، به ویژه اینکه صنایع در آذربایجان‌غربی رشد چندانی نداشته است.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: کشت محصولاتی مانند سبزی و صیفی‌جات باید به سمت گلخانه برود و در این صورت مصرف آب کشاورزی آن نیز کاهش خواهد یافت.

وی با تاکید اینکه باید مصرف آب یونجه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه کاهش یابد، افزود: 30 تا 40 درصد آب برای این محصول مصرف شده و باید ضمن تقویت بخش دامپروری، مصرف آب یونجه رو کاهش داد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در فصل بهار، زراعت و کشت چغندرقند مناسب‌ترین محصول است، اضافه کرد: کاهش کشت 6 هزار هکتاری چغندرقند در وضعیت فعلی در حوضه ابریز دریاچه  ارومیه  و رساندن به سطح  18هزار هکتار مد نظر است که در حدود 30 درصد کشت آن نیز باید به صورت نشایی کشت شود تا در مصرف آب صرفه جویی شود.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه کشت دیم کشور از ظرفیت‌های پنهانی فراوانی برخوردار است، عنوان کرد: متاسفانه کشت دیم کشور بهره‌وری پایینی دارد و باید در افق 7 ساله به منظور افزایش درآمد کشاورزان، ضمن افزایش بهره وری و تقویت پایدار کشاورزی دیم ، کشت محصولاتی از قبیل علوفه دامی و دانه روغنی را توسعه دهیم.

وی با بیان اینکه کشت 5 گروه محصول شامل حبوبات ، گندم ، جو ،علوفه و دانه های روغنی را می توان با تکنولوژی کشت جدید و تغییر روش های موجود در سطح اراضی دیم حوضه ابریز دریاچه ارومیه توسعه داد، گفت: بهتر است از زدن شخم در اراضی دیم خودداری کنیم که این امر باعث نابودی خاک می شود و با اجرای خاکورزی حفاظتی و اصول پایداری خاک ، آن را احیا کنیم .

کشاورز با بیان اینکه برای کاهش هدر رفت محصولات تولیدی کشاورزی باید مشکل صنایع و تجارت را حل و بازار را مدیریت کنیم، یادآور شد: برای کمک به رونق کشاورزی آذربایجان غربی باید موجبات صادرات، ورود بخش خصوصی در حوزه بازاریابی و صنایع تبدیلی و تکمیلی که ضعف فعلی آذربایجان غربی است را فراهم کرد.

*کاهش 29 درصدی مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه

مدیردفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه، مسعود تجریشی در این نشست ابراز داشت: تاکنون 29 درصد مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بدون به وجود آمدن مشکل اجتماعی کاهش یافته است.

وی با اشاره به راه‌اندازی مرکز آینده‌پژوهی دریاچه ارومیه در سال 98 اعلام کرد: محل این مرکز، رشکان ارومیه بوده که به تدریج نیز اختیارات مربوط به دریاچه ارومیه از مرکز کشور به ارومیه منتقل می‌شود.
وی با بیان اینکه پس از اینکه وضعیت دریاچه ارومیه در سال 93 به مرحله تثبیت رسید، ستاد احیای دریاچه ارومیه وارد فاز احیاء شد که آب بیشتری از محل صرفه‌جویی به سمت دریاچه ارومیه منتقل شود، تصریح کرد: هم‌اکنون وسعت دریاچه ارومیه 2 هزار و 800 کیلومتر مربع بوده که نسبت به سال گذشته و سال 93، وضعیت بهبود نسبی را داشته است.

تجریشی ادامه داد: در حال حاضر در دریاچه بیش از 3 میلیارد متر مکعب آب وجود دارد و سازمان حفاظت محیط زیست نیز 150 میلیارد تومان بودجه از منابع این سازمان را به دریاچه ارومیه اختصاص داده است و امیدواریم بتوانیم پس از تثبیت دریاچه به سمت احیا پیش رویم.

وی با بیان اینکه فاز سوم احیای دریاچه ارومیه آغاز شده، اعلام کرد: فاز دوم احیای دریاچه ارومیه نیز با موفقیت طی شده و هم‌اکنون فاز سوم که همان رسیدن به تراز اکولوژیک تا سال 1406 می‌باشد، آغاز شده است.
وی اعلام کرد: تاکنون 724 میلیار تومان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده که با توجه به شرایط اقتصادی کنونی دولت، بسیار حائز اهمیت بوده است.

تجریشی خاطرنشان کرد: در کل حوضه آبریز دریاچه ارومیه اراضی کشت آبی 15 هزار هکتار افزایش پیدا کرده است اما با کاهش مصرف آب در پایاب سدها و هدایت بارش‌های خوب امسال به سمت دریاچه، یک متر تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته افزوده شده است.

مدیردفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: برنامه ریزی شده تا سال آینده گیاهان دارویی به اندازه کل سطح زیر کشت کشور در دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی کشت و برداشت شود. 

وی خاطرنشان کرد: در راستای تغییر در مدیریت آب در منطقه حوضه آبریز دریاچه ارومیه اقدامات خوبی انجام شده و طی 3 سال گذشته پروژه ها و قرار دادها از جمله پروژه فائو و جایکا با هدف کمک به معیشت کشاورزان و مدیریت آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام شده که نتایج اثر بخشی را به همراه داشته است.

مدیردفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با یادآوری اینکه در حسنلو شهرستان نقده بیش از 65 درصد کاهش در مصرف آب را شاهد هستیم، اضافه کرد: تا سال گذشته 29 درصد از مصرف آب کشاورزان پایاب سدها کاهش یافته بدون اینکه مشکل اقتصادی واجتماعی را به همراه داشته باشد.

وی مشکل برخی پروژه های کشور را بخشی نگری و بخشی عمل کردن دستگاه ها عنوان و تصریح کرد: بخشی عمل کردن موجب ایجاد شرایط ناپایدار می شود، باید برای رسیدن به یک نتیجه اثر بخش و عملیاتی در حوزه کاهش مصرف آب، سازمان ها به صورت شبکه ای عمل کنند و هم افزایی ایجاد شود.


برچسب ها:

تاریخ: 1398/07/23 03:59 ب.ظ | دفعات بازدید: 1056 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot